Wymień sposoby podawania dań zasadniczych




W podstawowym podziale wyróżniamy cztery rodzaje serwisów - serwis niemiecki, serwis rosyjski, serwis angielski i serwis francuski.Komu najpierw i w jaki sposób.. Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw: - julienne „zapałki" o długości od 3 do 4 cm i grubości do 1 mm - brunoise bardzo drobna kostka o grubości od 1 do 2 mmPotraw nie należy podawać na zwykłych talerzach, ani głębokich ani płytkich.. Najwyższą jakość zaangażowania kelnera gra w tym rodzaju serwisu pojawienie się z gigantyczną pieprzniczką i pytanie: "odrobinę świeżego pieprzu?'.. Opracowuje je Polski Komitet Normalizacyjny (w skrócie PKN - reprezentuje ona interesy Polski w dziedzinie normalizacji na arenie międzynarodowej).. 3) Udko pieczone w sezamie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.. Zakąski z jaj 265 8.8.. Ponadto kategorie dań warto wyróżnić przy pomocy widocznych nagłówków.Czy jednak w związku z tym masz obowiązek podawania tak szczegółowych danych jak gramatura dań w menu?. Dzięki temu potrawa za każdym razem smakuje inaczej, dając kucharzom możliwość stworzenia niepowtarzalnej receptury.Na podstawie art. 9 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2087 oraz z 2005 r. Nr 64, poz. 565) zarządza się, co następuje:Podający podaje pałeczkę ruchem wahadłowym od dołu do góry; Jest to sposób naturalny i wygodny..

Techniki podawania dań zasadniczych.

W kuchni włoskiej stosuje się również dużo warzyw, które podaje się jako przekąski i dodatki do drugich dań.Zasady podawania zup - jakie naczynia do jakiej zupy?. Wyjątkiem mogą być talerze ozdobne lub zabytkowe, bowiem wówczas tworzą na stole pewną historię lub zamierzoną koncepcję.Największa polskojęzyczna strona związana z savoir vivre, etykietą, etykietą biznesu.. Większość z tych czynności przejmują na siebie Goście.Rodzaje śniadań i sposoby ich podawania Rodzaje śniadań: Śniadanie wiedeńskie Śniadanie po angielsku: Śniadanie myśliwskie: Śniadanie amerykańskie: Śniadanie kontynentalne-proste Śniadanie wiedeńskie wzmocnione Śniadanie, w którego skład wchodzą jajka na miękko w szklance, bułki,dań garmażeryjnych 250 8.3.. Dlatego zazwyczaj stosowanym rozwiązaniem jest podział karty na odrębne sekcje.. Zakąski z ryb 277 8.12.. Metodyka nauczania biegów sztafetowychMetoda obsługi to sposób podawania gościom potraw i napojów.. Przeznaczona jest dla tych, którzy zdali sobie sprawę z tego, że należy znać zasady etykiety i stosować je tak w życiu publicznym i zawodowym, jak i w kontaktach towarzyskich.Rozmiary arkuszy, rodzaje linii, sposób podawania wymiarów, opis rysunku okreïlają przepisy zwane Polskimi Normami.. Materiał nauczania 25 4.3.2.. Załączniki na następnej stronie 1.1 Obsługa konsumenta - istotne elementy; 1.2 Czynności wykonywane przez kelnera podczas obsługi konsumenta z lewej strony; 1.3 cd; 1.4 cd; 1.5 cd; 1.6 Kolejność i sposób wykładania nakrycia; 1.7 cd; 1.8 cd; 1.9 Kolejność i sposób wykładania nakrycia w obecności konsumenta; 1.10 Zasady .Metody serwowania dań zasadniczych ..

1 Metody serwowania dań zasadniczych.

W dalszej kolejności podają dania gościowi honorowemu .Asortyment dań zasadniczych z wykorzystaniem drobiu : 1) Forszmak z kluskami gotowanymi na parze.. Kolejność i sposób wykładania sztućców (nakrycia w obecności konsumenta):- podawanie napojów w kieliszkach, - uzupełniane zastawy stołowej, - ustawienie wazy z zupą na stole, - ustawianie półmisków na stole, - serwowanie „wiedenki" z drinkiem, - zbieranie zastawy stołowej (ustawionej z prawej strony nakrycia, lub centralnie przed konsumentem), - ustawianie szkła METODY SERWOWANIA DAŃ ZASADNICZYCHTechniki podawania dań zasadniczych 47 2.4.4.. PodawaniePodawanie herbatyherbaty 70 3.3.1.. O kulturze i ogładzie gospodarza świadczy nie tylko kolejność podania dań, ale także kolejność, z jaką serwuje je poszczególnym gościom.. Przygotowanie herbaty 70 3.3.2.. Galarety - zasady produkcji, zastosowanie 257 8.6.. Podawane są na gorąco (ok. 75°C) lub na zimno (ok. 4°C).. Charakterystyczne jest również stosowanie dużej ilości ziół i przypraw.. Deser stanowi uzupełnienie wartości energetycznej i odżywczej (białkowo-witaminowo-mineralnej) spożywanego .Wielkość karty dań, sposób rozmieszczenia pozycji, jak również sama ilość oraz opis oferowanych potraw powinny ułatwiać klientowi dokonanie wyboru..

Naczynia i sztućce do podawania dań zasadniczych.

Sprawdzian postępów 29 4.4.. Naczynia i sztućce do podawania herbaty 72 .Podawanie dań to trudna sztuka, dlatego warto dowiedzieć się jak serwować dania w zależności od okazji.. Sposoby ustawienia, nakrywania i dekorowania stołów na różne okazje 30 4.4.1.. Sosy zimne 254 8.5.. Ćwiczenia 28 4.3.4.. Zakąski z drobiu 272 8.10.. Oprócz norm ogólnopaństwowych PN (wydawanych przez PKN) istnieją jeszcze .Podstawowym tłuszczem w kuchni włoskiej jest oliwa.. Należy w tym celu użyć półmisków, salaterek i różnego rodzaju naczyń o konkretnym przeznaczeniu.. Sposoby podawania kawy 67 3.3.3.3.. Zakąski z serów 262 8.7.. Na podstawie zdjęć proszę zrobić notatkę .. Najpierw obsługujemy najstarszych gości, potem młodszych i zawsze zaczynamy od kobiet!. jeżeli jednak gospodarz wymieni swoje wymagania co do stroju w zaproszeniu tj. podkreśli .Deser (wyraz pochodzi od francuskiego desservir = „sprzątać ze stołu") - słodka potrawa podawana jako osobne słodkie danie na koniec posiłku (obiadu, kolacji lub przyjęcia), ale także na podwieczorek albo podczas niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze dnia.. Talerz głęboki na zupę to naczynie, w którym podaje się zupy z dodatkami, takie jak tradycyjny rosół z makaronem lub kołdunami czy czerwony barszcz z uszkami.W takich naczyniach możesz serwować również chłodniki.Głęboki talerz sprawdzi się przede wszystkim przy serwowaniu zup na co dzień.Jest wiele sposobów podawania leków, ale w praktyce wykorzystuje się tylko niektóre z nich..

Zagadnienia í.Rodzaje dań zasadniczych.

· dań zasadniczych, .. 5) Chińszczyzna z warzywamiKarty dań na przyjęcia okolicznościowe 25 4.3.1.. W tej metodzie szczególną uwagę zwraca się na sposób podawania deserów.Sposoby rozdrabniania warzyw (ziemniaki, marchew, cukinia, cebula) Opublikowano: 02-03-2010 .. Podawanie serów.. „z góry" Odbierający wyciąga po nią skręconą do wewnątrz rękę wysoko (powyżej pasa) w tył, z otwartą dłonią skierowaną w górę .. Metoda ta, w porównaniu do innych typów bankietów, jest prosta i mało pracochłonna.. Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych 268 8.9.. Kelnerzy rozpoczynają podawanie dań od pani siedzącej po prawej stronie gospodarza, następnie podają dania innym uczestnikom przyjęcia, a na końcu gospodyni.. W zależności od drogi podania leku, inna jest jego siła i szybkość działania oraz koszt leczenia.Modnym sposobem na podawanie ziemniaka jest wywodzący się z kuchni tureckiej kumpir.. Pytania sprawdzające 27 4.3.3.. Kelner podaje napoje alkoholowe Gościom zgodnie z ustalonym menu.. Podawanie serów 49 2.5.2.5.. Wynika to z faktu, że serwowanie potraw i napojów jest prawie całkowicie wyeliminowane.. 2) Kotlet de volaille z ziemniakami ziołowymi i surówką z marchwi.. Sery jako dodatek są podawane w różnej postaci, np. torty, plastry.. Talerze głębokie do zupy.. Napoje alkoholowe przygotowuje się na stole pomocniczym.. Składa się z pieczonej w łupinie bulwy, w której umieszczane są dowolne składniki.. Zakąski z różnych .szybkość działania leku zależy od drogi wprowadzenia go do organizmu leki mogą działać miejscowo lub ogólnie Leki o działaniu miejscowym: - nie wchłaniają się z powierzchni skóry i błon śluzowych do krwi - działają tylko w tym miejscu, w którym zostały zastosowane Leki wywołujące działanie ogólne: - przenikają przez skórę, błony śluzowe - wchłaniają się z tkanki .ZUPY rodzaje techniki podawania Zupy stanowią jedno z podstawowych dań obiadowych.. To najszybsza z dotychczas wymienionych metod podawania.Dodatki do dań zasadniczych takie jak ziemniaki, jarzyny, sos podaje się oddziel­nie, stawiając je do dyspozycji Gości na stole.. Rodzaje zup Źródło: Podawanie zup „Obsługa gości (konsumentów) część 1" Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja Rodzaj zupy oraz technologia jej przygotowania są czynnikami .Danie zasadnicze (mięso, ryba) powinno tworzyć na talerzu harmonijną całość z dodatkami.. Rozpoczęcie podawania potraw od mężczyzn jest poważnym uchybieniem.podawanie dań zasadniczych; dodatkowe nakrywanie i sprzątanie podczas trwania uroczystości.. Słowem „gramatura" określamy skład potrawy lub napoju w odniesieniu do ilości poszczególnych części składowych.. Podawanie Podawanie deserówdeserów 51 .. 4) Roladki drobiowe z serem, ziemniakami puree i surówką z czerwonej kapusty.. Mają one kon¬systencję płynną lub półpłynną.. Przy wyborze drogi podania leku trzeba rozważyć wszystkie jej wady i zalety.. Zasadniczo jest więc najczęściej waga wyrażana w gramach lub kilogramach.Podawanie dań zasadniczych..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt