Potrawy gotowane z mięsa zwierząt rzeźnych




Do du.Woda w mięsie zwierząt rzeźnych występuje w największej ilości z wszystkich składników.. Zaproponowane przez nas dania znajdą więc swoich zwolenników wśród osób ceniących tradycję kulinarną, jak i miłośników oryginalności i nieoczywistego łączenia smaków.Potrawy gotowane z mięsa zwierząt rzeźnych Gotować można wszystkie gatunki mięsa i wszystkie części tuszy zwierzęcia.. Zastosowanie mięsa zwierząt rzeźnych w technice kulinarnej 124 3.2.1.. Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych drobiu oraz dziczyzny.. Status przedmiotu: obligatoryjny.. Potrawy z mięs pieczonych 143 4.5.. Pytania sprawdzające 62 4.7.3.. Do gotowania przeznacza się .Kiszonki z kolei utrudniają proces gotowania, dlatego też kapustę czy ogórki dodajemy do zupy, kiedy mamy pewność, że mięso jest ugotowane.. Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, potrawy z mięsa gotowanego.. Ocena i zastosowanie podrobów 157 3.4.Temat: Potrawy gotowane z mięsa - 2 godz lekcyjne.. B. Suszenie wyrobów mięsnych.. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.pl i ciesz się smakiem doskonałych potraw.Potrawy z mięsa gotowanego 22 Dobór elementów kulinarnych na potrawy gotowane Potrawy z mięs gotowanych Potrawy z mięsa smażonego 23 Dobór surowca na potrawy smażone .. Warsztaty z szefem kuchni Mercury w Gdyni.. „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Marcin Bednarek Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 512[05].Z1.07 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji .Przygotowanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych 53 4.7.1..

4.Asortyment zwierząt rzeźnych.

Proszę o zapoznanie się z tematem w podręczniku na str 238-239 nauczyć się;Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych Poradnik, który otrzymujesz będzie Ci pomocny w zdobyciu niezbędnych umiejętności związanych ze sporządzaniem podstawowego asortymentu potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych.Z warzyw: pomidory, papryka, pory, kalafiory, kalarepa, sałata, fasola, cebula.. Sporządzanie wywarów.. Wędzenie jest to: A.. Wykonując sos należy z masła i mąki sporządzićHIGIENA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA.. Potrawy z mięsa smażonego 132 3.2.4.. Sporządzanie sztuki mięsa.. Ich rodzaj dobierzcie do potrawy, którą przyrządzacie.Dziczyzna, czyli mięso z ubitej zwierzyny, jest smaczna, aromatyczna, zdrowa i niskokaloryczna.Zawiera dużą ilość białka - ponad 20 gramów na 100 gramów produktu.. Sporządzanie potraw z drobiu 67 4.8.1.. Ćwiczenia 62 4.7.4.. Przetwory z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów 29 Podział przetworów z mięsa zwierząt rzeźnych Wymagania dla wędlin Konserwy mięsne Powtórzenie wiadomości 3048.. 5.Gotowanie potrawki Mięso na potrawkę gotuje się w dużym kawałku, potem porcjuje i podaje w sosie sporządzonym na wywarze z mięsa.. nieco poniżej 100 o C nazywamy „mruganiem", oznacza to powolne gotowanie.. Obróbka wstępna 124 3.2.2. .. czyli element przydatny do sporządzenia określonych potraw 7.Potrawy z miesa gotowanego Do gotowania przeznacza się mięso z przedniej cześci tuszy zawierającej,błony scięgna powiezi i kości.-z wieprzowiny: .Mięso-jest jednym z najwartościowszych artykułów żywnościowych ponieważ zawarte w nim białka (pełnowartościowe),tłuszcze i cukrowce są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego.Są to mięśnie szkieletowe wraz z przynależną tkanką tłuszczową i kostną..

Gotowanie mięsa w temp.

Najstarsza metoda obróbki cieplnej w kuchni staropolskiej to PIECZENIE W XIX wieku SMAŻENIE - Potrawy charakteryzował smak słodko-winny, winny.. Kurczenie się mięsa.. Potrawy z mięsnej masy mielonej 152 3.3. v tŁuszcz i krew v tŁuszcz v gotowanie i woda v woda 3.Mięso i przetwory mięsne są przede wszystkim źródłem białka oraz niektórych witamin, zwłaszcza z grupy B. Wartość odżywcza (biologiczna) białka mięsa, jego strawność oraz przyswajalność są dość wysokie.. Potrawy z mięs smażonych w cieście 131 4.3.. Przedmiot obejmuje wiedzę teoretyczną i praktyczną dającą podstawę do wykonywania przez przyszłych lekarzy weterynarii jednej z podstawowych i określonych ustawowo funkcji zawodowych, jaką jest badanie i ocena zwierząt rzeźnych i mięsa.Potrawy gotowane z mięsa przypadną do gustu każdemu, kto lubi nowoczesną i kreatywną kuchnię.. B. Zmiana zabarwienia i gorzki smak.. Mięśnie płytkie z łopatki nadają się na pieczeń zawijaną, zrazy, gulasz, mięso mielone, nadzienie do potraw półmięsnych.. D. Poddawanie produktu działaniu dymu wędzarniczego i ciepła.. Materiał nauczania 53 4.7.2.. Potrawy z mięs duszonych 132 4.4.. Antrykot przeznacza się na pieczeń duszoną .Sporządzanie podstawowego asortymenty potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 1.. Potrawy z podrobów 160 4.7.. Ćwiczenie sprawdzające - sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych 167A..

1 Wymień potrawy gotowane z mięsa.

2 - antrykot - mięso z kością z tylnego odcinka górnej partii piersiowej ćwierćtuszy.. Dla urozmaicenia: Każde danie z mięsa gotowanego doskonale smakuje z warzywami.. Mięso to jest bogatsze w witaminy i minerały od zwierząt rzeźnych, zawiera też stosunkowo niewiele tłuszczu.. Potrawy z mięsnej masy mielonej 152 4.6.. 13 marca 2018, 14:56 28 marca 2018.Przepisy z kategorii mieso wolowe gotowane.. To mięso z konia.Mięso zwierząt rzeźnych i dziczyzna Zmiany poubójowe dobre umięsnienie cienka słonina mieso niepoprzerastane tluszczem kruche soczyste delikatne powiezia 2-4h po uboju Trzoda chlewna Charakterystyka Badania weterynaryje Dziczyzna czyli jakie zwierzeta ?. a)wieprzowina b)wołowina c .Dziczyzna jest mięsem drogim i mało popularnym ze względu na trudny dostęp.. D. Słodki smak.. Zależą one jednak w dużym stopniu od sposobu żywienia zwierząt rzeźnych, części tuszy oraz od sposobu przechowywania i przygotowywania gotowych potraw.Potrawy z mięs smażonych panierowanych 128 4.2.3.. Dodawanie cukru do mięsa.. Sprawdzian postępów 66 „Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" 3 4.8.. Materiał nauczania 67powoduje zmianę barwy i kurczenie się mięsa.. Dziczyzna świetnie pasuje na uroczyste okazje, na przykład bankiety, bale, wesela, biesiady lub przyjęcia.Surowe mięso należy zbadać u weterynarza, by wykluczyć obecność niebezpiecznych bakterii, wirusów, grzybów .mięsa zwierząt rzeźnych Rozumieć-omówić wartość odżywczą mięsa-scharakteryzować metody konserwacji mięsa,-sklasyfikować potrawy z mięsa gotowanego, duszonego, smażonego, pieczonego, zakąski-dobierać dodatki do potraw z mięsa,-scharakteryzować składniki mięsnej masy mielonej-scharakteryzować zmiany fizyko-chemiczneStrona Główna Posts tagged "potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych" Tag: potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych..

Potrawy z mięsa pieczonego 148 3.2.6.

Jej ilość zależy od wieku, stopnia utuczenia i rasy zwierzęcia wynosi 35-74%.2 Trwałość mięsa jest zależna od ilości wody, im większa ilość, tym mniejsza jest jego możliwość przechowania.. samoistne i róznorodne3.2.. Aby dobrze wybrać surowiec do danej potrawy warto zapoznać się z podziałem oraz skróconą charakterystyką tuszy.. C. Gąbczasta struktura mięsa.. Jednak najczęściej do gotowania przeznacza się te części tuszy zwierząt rzeźnych, których ze względu na budowę i właściwości tkanek nie poddaje się smażeniu i pieczeniu.. Kaloryczność: jeleń - 120 kcal/100g, królik duszony - 173 kcal/100g.. Słodki smak z miodu, powideł, soków owocowych lub .zestaw testów z działu "potrawy z mięsa" zestaw 1 1. miĘso przeznaczone do gotowania musi zawieraĆ duŻo tkanki: v miĘŚniowej v kostnej v ŁĄcznej v miĘŚniowej i kostnej 2. co jest niezbĘdne do zmiĘkczenia tkanki ŁĄcznej?. Potrawy z mięsa gotowanego 124 3.2.3.. Do przechowywania mięsa używa się warzyw o silnym .Grube kawałki mięsa z łopatki nadają się na pieczenie duszone.. Gulasz węgierski to potrawa składająca się z: A. kawałków mięsa duszonego w sosie warzywnym B. porcji mielonego mięsa zapiekanego na ruszcie na małej szpadce C. mięsa przygotowanego na ruszcie opiekanego, podawanego w placku D. układanych warstwami ziemniaków, cukinii, bakłażana, na przemian z mięsem mielonym, z sosem .Tusza wieprzowa.. Poszczególne fragmenty różnią się strukturą oraz zawartością tłuszczu, co istotnie wpływa na walory smakowe.Musimy być zatem świadomi kupowanego fragmentu mięsa.sporządzaniem podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt