Zupy i sosy technologia gastronomiczna




2.Podział sosów gorących: a)sosy zagęszczane zawiesiną:-chrzanowy-pomidorowy-grzybowy-koperkowy b)sosy zagęszczane zasmażkami: I stopnia (sos beszamelowy) II stopnia (sos:grzybowy,pomidorowy .Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.. Część 2 (REA) .. Stan: nowy.. Przechowywanie jaj .. O terminie powiadomię Was.Plik mąki kasze kremy ciasta zupy sosy.doc na koncie użytkownika wait_and_bleed • folder Technologia gastronomiczna • Data dodania: 16 cze 2010 Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.. Uwzględniono specyfikę przygo­towania potraw z różnych grup surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zakąsek, zup i sosów, deserów .TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA 3 TEMAT: Przetwory z owoców - zupy i kisiele owocowe Zapoznaj się z materiałem w podręczniku.. Ćwiczenie sprawdzające - sporządzanie sosów gorących 44 Rozdział 3.. Uzupełniają składniki odżywcze potrawy i wzbogacają pod względem smakowym.. Desery 4 11.. Etapy produkcji zup owocowych: Umyć i pokroić owoce Zalać owoce wrząca wodąWYDAWNICTWO SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO W WARSZAWIE ul. Nowoursynowska 166 02-787 Warszawa (budynek nr 2 - stary Ursynów) e-mail: [email protected] więcej »ZUPY I SOSY Zagęszczanie potraw Głównym składnikiem zagęszczającym jest skrobia jako składnik: kasz roślin strączkowych ziemniaków oraz stosowana samodzielnie jako mąka ziemniaczana, pszenna, rzadziej kukurydziana..

Procner A.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.

.Jana Brzechwy w Pyrzycach.. Przetestuj swoją wiedzę.Szukasz prac z przedmiotu technologia gastronomiczna.. Format AB, Warszawa 1998 18.. Możesz wydrukować, uzupełnić i wkleić do zeszytu.. 3.Który zestaw obiadowy jest zgodny z zasadami racjonalnego żywienia: a. zupa pomidorowa z lanymi kluskami, makaron z sosem bolońskim, sałatka z pomidorów, kompot ze śliwek b. zupa ogórkowa z kostką z kaszy manny, kotlet mielony, .1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania.. Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów oraz ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej 3217.. Nauczyciel: Marlena Woźniak.. ilością gorącej zupy hartowanie, ponownie dokładnie wymieszać, wlać do zupy i zagotować.. Czas realizacji: 45 min.. Zupy i sosy gorące 81 2.1.. Składniki żywności, podstawowe techniki sporządzania potraw, metody obróbki cieplnej, zioła i przyprawy, warzywa, zupy i sosy to wszystko znajdziesz w tym podręczniku.27.04.2020 Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem Temat: Rodzaje zup.. Część 2 (REA) Kwalifikacja T.15 Organizacja produkcji gastronomicznej (REA) Kwalifikacja T.15 .. Temat lekcji: Sosy gorące i ich charakterystyka..

Mikuta B.: Technologia gastronomiczna z obsług ą konsumenta.

Na podstawie informacji zamieszczonych w podręczniku uzupełnij tekst.. Cel ogólny lekcji: kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji i logicznego myśleniaDariusz Mączka , nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych Materiały przeznaczone do bezpłatnego użytku i rozprowadzania Opracowanie publikacji : mgr inż.I.. Sosy zimne Sosy gorące Zupy kremyKlasyczna wielkość porcji zupy wynosi: 1) zupy czystej 200 cm3 2) zupy czystej z dodatkiem 350cm3 oraz dodatek 3) zupy zagęszczanej - 350-450 cm3 4) zupy krem - 200cm3 .. Zeszyt ćwicze ń.04.05.2020 Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem Temat: Zupy zagęszczane.. Superczy ńska E., śyli ńska-Kaczmarek M.: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem w pytaniach i zadaniach.. , Warszawa 2003 19.. Oznakowanie jaj .. Ciasta 24 10.. Blok tematyczny: Zupy i sosy gorące.. pokojowej.. Allegro.pl - Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!Przedmiot: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.. Sosy gorące 35 2.1.. Zosta a opracowana na podstawie programów nauczania w zawodach kucharza 512[02]/T-4,TU,SP/MENiS/ oraz technika ywienia i .Podręcznik zawiera charakterystykę zakładów gastronomicznych istotną z punktu widzenia technologii gastronomicznej oraz procesów technologicznych przeprowadzanych w zakładach różnego typu..

Wywary - rodzaje i otrzymywanie 83Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.

2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub .Katalog Michał Pawlak, 2017-01-20 Lublin Zawodowe, Sprawdziany i testy Technologia gastronomiczna: Test - zupy i sosy gorąceZestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej ZUPY Pobierz (pdf, 211,6 KB) Podgląd treści.. Jeśli uda nam się uruchomić platformę Microsoft Teams wtedy to zadanie zrobimy wspólnie.. Sosy Potrawami sporządzanymi w podobny sposób jak zupy są sosy.Kup teraz na Allegro.pl za 88,90 zł - Technologia gastronomiczna żywności SGGW z miasta Warszawa.. Zawartość skrobi W mace pszennej 69-75%Godzin instruktazu i doradztwa z zakresu obslugi sprzetu gastronomicznego, technologia gastronomiczna- zupy, sosy, miesa, ryby, owoce morza, desery i. wykorzystania w technologii gastronomicznej do przygotowania roznych potraw,.. Proszę o przyswojenie materiału nauczania z działu „Zupy i sosy gorące" zawartego w podręczniku strony od 41 do 69 oraz w przesłanych plikach z dnia 16 i 23 marca, a także z działu „Desery" - podręcznik strony od 70 do 89 oraz w przesłanym pliku z dnia 30 marca.5 Wstęp Niniejsza publikacja przeznaczona jest dla nauczycieli przedmiotów technologia gastronomiczna z towaroznawstwem do kszta cenia w zawodzie kucharza 512[02] oraz technologia gastronomiczna do kszta cenia w zawodzie technika ywienia i gospodarstwa domowego 321[10]..

Test z technologii gastronomicznej (ciasta, zupy, sosy) drukuj.Technologia gastronomiczna.

Sosy gorące - ułatwiają spożywanie potraw suchych i sypkich np.: mięsa, ryb, kaszy, ziemniaków, ryb, podstawą ich są wywary.Test z technologii gastronomicznej (ciasta, zupy, sosy) .. Zakłada się, że zajęcia edukacyjne .. Wiadomości ogólne i klasyfi kacja zup 82 2.2.. Zupy czyste.. Sosy zimne - są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów.. Zupy owocowe 18 1.4.. Zupy.. Typ szkoły: Zasadnicza Szkoła Zawodowa.. Sosy gorące 12 9.. Zupy owocowe sporządza się z owoców świeżych, suszy oraz przetworów owocowych.. Zupy kremy 28 1.7.. Charakterystyka etapów produkcji zup 83 2.2.1.. Kod modulu, Nazwa modulu, Technologia zywnosci.Klasa 4 TK 1, 4 TK 2 rok szkolny 2014/2015 .. 3.sprawdzian z technologii gastronomicznej -dzia jaja pobierz (pdf, 363,5 kb) podglad tresci.. Dziś zupy są częścią tradycji i odskoczni od "szybkiego jedzenia" z zagranicznych barów.Sosy są podawane najczęściej jako dodatek do sałatek czy dań głównych z .Test z technologii gastronomicznej (ciasta, zupy, sosy) Imię i nazwisko: Klasa: Data: 1.Siekanie mąki z tłuszczem, dodanie żółtek i zarobienie składników w jedną całość to technika sporządzania ciasta: a. kruchego b. biszkoptowego c. ptysiowego d. drożdżowego 2.Przygotowując ciasto.1.Sosy gorące-podobnie jak zupy składają się z wywaru,składnika głównego,podprawy i przypraw.Podstawą sosów gorących są wywary warzyw oraz esencjonalne wywaru z mięsa zwane bulionami.. Ponad 100 tysięcy materiałów dla szkoły podstawowej, średniej oraz z zakresu studiów.Test diagnozujący wiadomości klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem 1.cia z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem przeznaczono 8 godzin w cyklu nauczania w szkole dla młodzieży.. Zestaw ćwiczeń z technologii gastronomicznej .Polską zupą stoi.Zupa jest głównym daniem polskiej kuchni, nie wyobrażamy sobie niedzieli czy przyjęcia rodzinnego bez pysznego rosołu.Zupy dawniej były stosowane również jako lekarstwa na różne choroby.. Podobnie postępuje się z zasmażkami, które przed dodaniem do zupy miesza się z jej niewielkąKatedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, SGGW Warszawa, 21.03.2012 .. Podawane w temp..



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt